Estudiantes de FP
Formación Profesional

LOE o LOGSE: Com saber quin és el meu títol de FP?

La Formació Professional (FP) a Espanya ha experimentat diverses reformes al llarg dels anys, sent dues de les més importants la LOGSE i la LOE. Aquestes lleis han establert els fonaments del sistema educatiu actual, definint els continguts, les competències i les titulacions que poden obtenir els estudiants.

Aquest article té com a objectiu aclarir les característiques de cada llei, identificar les diferències clau i proporcionar eines per determinar sota quina normativa es va expedir un títol de FP. Així mateix, s’explorarà quines titulacions de la LOGSE continuen existint i com trobar la formació ideal per a cada individu segons les seves necessitats i interessos professionals.

Entendre les diferències entre la LOGSE i la LOE és crucial per als professionals que volen validar els seus títols o continuar la seva formació. Sovint, la confusió entre aquestes normatives pot generar dubtes sobre la validesa i el reconeixement dels títols obtinguts.

Què és la LOE?

La LOE, Llei Orgànica d’Educació, és una normativa educativa que va ser aprovada a Espanya el 3 de maig de 2006. Aquesta llei va substituir la LOGSE i va introduir una sèrie de reformes en el sistema educatiu espanyol, incloent-hi la Formació Professional (FP). L'objectiu de la LOE era modernitzar i adaptar el sistema educatiu a les necessitats actuals, millorant la qualitat de l’ensenyament i facilitant la transició al món laboral. La LOE estableix els diferents cicles formatius i les seves titulacions, així com els requisits d'accés i els continguts curriculars.

Què és la LOGSE?

La LOGSE, Llei Orgànica General del Sistema Educatiu, va ser aprovada el 3 d’octubre de 1990. Aquesta llei va marcar una reforma significativa en l'educació espanyola, introduint canvis profunds en tots els nivells educatius, des de l'educació infantil fins a la Formació Professional. La LOGSE tenia com a objectiu principal millorar la qualitat educativa i adaptar-la a les necessitats de la societat moderna. Va establir una nova estructura per a la FP, dividint-la en cicles formatius de grau mitjà i grau superior, i definint les diferents famílies professionals i titulacions.

Quines són les diferències entre LOE i LOGSE?

Les diferències entre la LOE i la LOGSE són diverses i afecten diferents aspectes del sistema educatiu. Algunes de les diferències més destacades són:

  • Estructura dels cicles formatius: La LOE manté la divisió en cicles formatius de grau mitjà i superior, però actualitza els continguts i les competències professionals per adaptar-les a les necessitats actuals del mercat laboral.
  • Continguts curriculars: La LOE introdueix noves matèries i actualitza els continguts per fer-los més pràctics i aplicables al món laboral.
  • Avaluació i qualificació: Amb la LOE, s’introdueixen noves formes d’avaluació més centrades en les competències i les capacitats de l’alumne.
  • Flexibilitat i mobilitat: La LOE facilita la mobilitat entre diferents nivells educatius i entre el sistema educatiu i el món laboral, promovent la formació contínua.

Descobreix els nostres cicles formatius

Informa-te'n aquí!

Oferta formativa

Com saber si el meu títol és LOE o LOGSE?

Per saber si el teu títol de FP és LOE o LOGSE, pots seguir aquests passos:

  1. Consulta la data d'expedició del títol: Els títols expedits abans de l’entrada en vigor de la LOE (2006) són LOGSE. Els títols expedits després, són LOE.
  2. Revisa el nom del títol: Alguns títols poden tenir noms diferents segons la normativa vigent. Comprova el nom exacte del teu títol i compara’l amb les llistes oficials de títols LOE i LOGSE.
  3. Consulta el centre educatiu: El centre on vas obtenir el teu títol pot proporcionar-te informació sobre la normativa sota la qual es va expedir el teu títol.
  4. Contacta el Ministeri d’Educació: Si tens dubtes, pots posar-te en contacte amb el Ministeri d’Educació o amb les autoritats educatives de la teva comunitat autònoma per obtenir informació oficial.

Quines titulacions de la LOGSE de FP continuen existint?

Algunes titulacions de la LOGSE s'han mantingut amb la LOE, tot i que amb adaptacions i actualitzacions. Aquestes titulacions continuen sent vàlides i reconegudes, però amb continguts i competències actualitzades. És important consultar les llistes oficials de titulacions per verificar quines encara són vigents i sota quina normativa s’ofereixen actualment.

Estudiantes de FP

Cicles Formatius LOE o LOGSE: troba la formació ideal per a tu

Tant els cicles formatius LOE com els LOGSE ofereixen una àmplia gamma d’opcions formatives que poden adaptar-se a les teves necessitats i interessos professionals. Per trobar la formació ideal, considera els següents passos:

  1. Investiga les opcions disponibles: Consulta les llistes de cicles formatius disponibles sota la LOE i la LOGSE per veure quines opcions s’adapten millor als teus interessos.
  2. Valora les teves preferències: Pensa en les teves preferències professionals i personals. Quins sectors t’interessen més? Prefereixes un cicle formatiu de grau mitjà o superior?
  3. Consulta els requisits d’accés: Assegura’t que compleixes els requisits d’accés per al cicle formatiu que t’interessa.
  4. Informa’t sobre les sortides professionals: Investiga les sortides laborals de cada cicle formatiu per assegurar-te que t’ofereix les oportunitats que busques.
  5. Contacta els centres educatius: Consulta els centres educatius que ofereixen els cicles formatius del teu interès per obtenir informació detallada sobre els programes, els continguts i les oportunitats de pràctiques.

Amb aquesta informació, estaràs millor preparat per prendre una decisió informada sobre la teva formació professional i per assegurar-te que el teu títol et proporciona les millors oportunitats per al teu futur professional.

Nieves Llevat | iFP
Nieves Llevat
Dpto. Comunicación de iFP