escritorio hombres escritura escribiendo
Formación profesional

Per què estudiar una FP? 5 raons per les quals cursar una Formació Professional

En un món en constant evolució, la formació acadèmica és una eina fonamental per al desenvolupament personal i professional. Una de les opcions formatives més valuoses i sovint menys valorades és la Formació Professional (FP). Si vols estudiar la FP de Catalunya, segueix llegint. Aquest article explorarà què és i com estudiar una FP, els seus beneficis, com accedir-hi i les sortides laborals que ofereix, proporcionant cinc raons clau per considerar aquesta via educativa.

Què és una FP?

La Formació Professional (FP) és una modalitat educativa que té com a objectiu principal preparar els estudiants per a l'exercici d'una professió. A diferència dels estudis universitaris, que solen ser més teòrics, la FP ofereix una formació més pràctica i orientada a les necessitats del mercat laboral. Per estudiar una FP, es fa una divisió en dos nivells: grau mitjà i grau superior, cadascun amb diferents requisits d'accés i durada.

Grau Mitjà

El Grau Mitjà està destinat a estudiants que han completat l'educació secundària obligatòria (ESO) i volen començar a especialitzar-se en un àmbit concret. Té una durada de dos anys i combina assignatures teòriques amb pràctiques en empreses.

Grau Superior

El Grau Superior, en canvi, està dirigit a aquells que ja tenen el títol de Batxillerat o un Grau Mitjà. Aquest nivell ofereix una formació més avançada i especialitzada, també amb una durada de dos anys, i permet accedir posteriorment a estudis universitaris, si es desitja

Descobreix els nostres cicles formatius

Informa-te'n aquí!

 

Alumna delante de iFP Alcalá

Beneficis d'estudiar una FP

Avantatge Descripció
1. Alta ocupabilitat Un dels principals avantatges d’estudiar una FP és l'alta taxa d'ocupabilitat que ofereix. Les empreses valoren molt positivament la formació pràctica dels estudiants de FP, ja que estan millor preparats per integrar-se immediatament en el món laboral. Segons diversos estudis, els titulats en FP tenen una taxa d'inserció laboral superior a la mitjana dels titulats universitaris.
2. Formació pràctica A diferència de les carreres universitàries, la FP posa un gran èmfasi en la formació pràctica. Això permet als estudiants adquirir habilitats i coneixements directament aplicables al lloc de treball, cosa que augmenta la seva competitivitat al mercat laboral.
3. Flexibilitat La FP ofereix una gran varietat de cicles formatius en diferents sectors, des de la sanitat fins a la informàtica, passant per l'administració i la hostaleria. Aquesta diversitat permet als estudiants triar l'àmbit que més els interessa i adaptar la seva formació a les seves necessitats i aspiracions professionals.
4. Accés a estudis superiors Un altre dels beneficis d’estudiar una FP és la possibilitat de continuar formant-te. Els titulats en Grau Superior poden accedir a la universitat amb convalidacions de crèdits, fet que facilita l'obtenció d'un títol universitari en menys temps.
5. Costos més baixos En comparació amb les carreres universitàries, la FP sol tenir costos més baixos, tant en termes de matrícula com de material. Això la converteix en una opció més accessible per a moltes famílies.

Com accedir a una FP?

Accés al Grau Mitjà

Per accedir a un cicle de Grau Mitjà, és necessari haver completat l'educació secundària obligatòria (ESO) o equivalents. En alguns casos, també es pot accedir mitjançant una prova d'accés específica si no es té el títol de l'ESO.

Accés al Grau Superior

Per accedir a un cicle de Grau Superior, cal tenir el títol de Batxillerat o un títol de Grau Mitjà de la mateixa família professional. També es pot accedir a través d'una prova d'accés per a majors de 19 anys o amb un altre títol de tècnic de Grau Mitjà.

Proves d'accés

Les proves d'accés estan dissenyades per avaluar les competències bàsiques dels candidats en diverses àrees, com llengua, matemàtiques i ciències socials. Superar aquestes proves permet als candidats accedir als cicles formatius desitjats encara que no compleixin els requisits acadèmics tradicionals.

Gratis Estudiante Femenina Escribiendo En El Portátil En El Pasillo De La Universidad Foto de stock

Sortides laborals d'una FP

Inserció laboral immediata

Una de les principals característiques d’estudiar una FP és la seva orientació cap al mercat laboral. Molts cicles formatius inclouen pràctiques en empreses, cosa que facilita l'accés a un lloc de treball un cop finalitzats els estudis. De fet, moltes empreses contracten els estudiants que han fet pràctiques amb ells.

Diversitat de sectors

Els titulats en FP tenen a la seva disposició una àmplia gamma de sectors laborals en els quals poden desenvolupar la seva carrera. Alguns dels més destacats són:

  • Sanitat: amb cicles com Tècnic en Cures Auxiliars d'Infermeria o Tècnic Superior en Higiene Bucodental.
  • Informàtica: amb cicles com Tècnic en Sistemes Microinformàtics i Xarxes o Tècnic Superior en Desenvolupament d'Aplicacions Web.
  • Administració i gestió: amb cicles com Tècnic en Gestió Administrativa o Tècnic Superior en Administració i Finances.
  • Hostaleria i turisme: amb cicles com Tècnic en Cuina i Gastronomia o Tècnic Superior en Agències de Viatges i Gestió d'Esdeveniments.

Possibilitat d'autoocupació

La FP també prepara els estudiants per a l'autoocupació, proporcionant-los els coneixements i les habilitats necessàries per emprendre el seu propi negoci. Aquesta opció és especialment atractiva en sectors com la informàtica, la hostaleria o la perruqueria, on molts professionals opten per establir-se pel seu compte.

Millora contínua

Els titulats en FP tenen la possibilitat de seguir millorant les seves competències a través de formació contínua i especialitzada. Això els permet adaptar-se a les noves tecnologies i tendències del mercat, mantenint-se sempre competitius.

En conclusió, la Formació Professional és una opció educativa valuosa que ofereix nombrosos beneficis i oportunitats laborals. Des de l'alta ocupabilitat fins a la possibilitat de continuar estudiant o emprendre, la FP és una via formativa que mereix ser considerada per tots aquells que busquen una carrera professional sòlida i amb futur.

Nieves Llevat | iFP
Nieves Llevat
Dpto. Comunicación de iFP