Material de Laboratorio | Blog iFP
Sanidad

Material de Laboratori: Eines Essencials per a la Recerca Científica

El material de laboratori és una part fonamental per a la investigació científica, els assajos, les proves i els anàlisis. En aquest article, t’expliquem els diferents tipus de material de laboratori i els seus noms, tant els que s’utilitzen al camp de la química, de la biologia i la física. També t’expliquem les funcions d’aquests instruments de mesura i com aprendre a fer servir els instruments de laboratori de forma profesional. Comencem!

Material de laboratori per Química  

La química és una ciència experimental que requereix fer servir els diferents instruments de laboratori i reactius per a la realització d’experiments. Però, quins són els principals instruments de laboratori de química? Alguns dels materials inclouen:   

  1. Tubs d’assaig

    Els tubs d’assaig són recipients petits, cilíndrics i de vidre. Aquest instrument de laboratori es fa servir per contenir petites mostres líquides. Al laboratori químic es fan servir tubs d’assaig per fer reaccions químiques i proves preliminars. 

  2. Matrassos

    Els matrassos són recipients de vidre de coll llarg i fons rodó que serveixen per a poder abocar i barrejar diferents mostres i líquids químics.

  3. Pipetes

    Un altre material de laboratori bàsic són les pipetes, unes eines de mesura precises que permeten abocar líquids a gotes, com si fos un comptagotes.

  4. Vasos de precipitats

    El vas de precipitats és un instrument de laboratori de forma cilíndrica, amb una base ample i un bec per abocar els líquids. Venen graduats per a poder mesurar i serveixen per a contenir, barrejar i escalfar substàncies químiques.

  5. Embuts

    En qualsevol laboratori tampoc pot fallar aquest material. Un embut serveix per transferir líquids d’un recipient a un altre de forma segura.

Material de Laboratori per Biologia 

La biologia és una altra ciència que necessita material de laboratori per realitzar investigacions i experiments. Fem una llista del material de laboratori de biologia i els seus noms: 

  1. Microscopis

    Un dels materials de laboratori més comuns en el camp de la biologia són els microscopis, ja que permeten observar cèl·lules i microorganismes que a simple vista no són visibles.

  2. Plaques de Petri

    Les plaques de Petri són un altre material de laboratori bàsic en l'estudi de la biologia: es tracta de recipients poc profunds i rodons, utilitzats per cultivar microorganismes, com bacteris i fongs.

  3. Micropipetes

    Les micropipetes són materials de precisió utilitzats en un laboratori, per mesurar i transferir volums molt petits de líquids, com en experiments de biologia molecular.

  4. Centrífugues

    Un altre equip de laboratori essencial en biologia són les centrífugues: equips que serveixen per separar components d'una mostra biològica mitjançant l'aplicació de força centrífuga.

  5. Agitadors

    Els agitadors en un laboratori serveixen per barrejar mostres i s'utilitzen sobretot en el camp de la microbiologia, la biociència i la bioquímica.

Grau Superior en Laboratori Clínic i Biomèdic

Informa-te'n aquí!

tecnico laboratorio

Material de Laboratori per a Física

La física és una ciència experimental basada en l'observació i mesura de fenòmens naturals. Per estudiar-la, també necessitem material de laboratori i instruments de mesura. Aquí tens una llista dels instruments més utilitzats en un laboratori de física: 

  1. Microscopi

    Com en un laboratori biològic, aquest instrument òptic serveix per observar objectes petits amb gran detall, com cèl·lules, microorganismes o estructures cristal·lines.
  2. Cossos de prova

    Els cossos de prova, com les peses, s'utilitzen en experiments de força i moviment.
  3. Cronòmetre

    Aquest material de laboratori bàsic funciona com un rellotge d'alta precisió, per mesurar intervals de temps curts en experiments.
  4. Generadors elèctrics

    Els generadors elèctrics s'utilitzen en un laboratori de física per fer experiments i estudiar conceptes d'electromagnetisme i generació d'energia.
  5. Miralls i lents

    Aquests materials per a laboratori físic són fonamentals en els experiments d'òptica, per estudiar la reflexió i refracció de la llum.
  6. Multímetre

    Entre els materials d'un laboratori de física hi ha el multímetre, un dispositiu que combina diverses funcions de mesura, com voltatge, corrent i resistència elèctrica.
Estudiante de Química en el laboratorio mide líquidos con un tubo de ensayo.

Instruments de mesura

Com veus, cal tenir llistes de materials de laboratori per fer experiments i proves científiques. Però a més, en qualsevol investigació científica, calen instruments de mesura professionals per calcular amb exactitud cada procés. Enumerem els cinc instruments de mesura més comuns:

  1. Balances

    Les balances s'utilitzen per mesurar masses i determinar la relació entre diferents substàncies.
  2. Termòmetres

    Els termòmetres són instruments necessaris per mesurar la temperatura en experiments de calor i termodinàmica.
  3. Cronòmetres

    Els cronòmetres permeten mesurar intervals de temps amb gran precisió, la qual cosa és vital en experiments de física i dinàmica.
  4. Voltímetres i amperímetres

    Aquests instruments s'utilitzen per mesurar el voltatge i el corrent elèctric, respectivament, en experiments d'electricitat i magnetisme.
  5. Vernier i calibradors

    Aquests dispositius s'utilitzen per mesurar longituds i dimensions amb alta precisió.

 

Que un laboratori de química, biologia o física compti amb aquests instruments de mesura i equips de laboratori, és essencial. Però saber usar aquests materials de forma correcta i seguir mesures de seguretat que garanteixin l'obtenció de resultats precisos i fiables, és igual d'important.

Així que si t'agradaria treballar en un laboratori i aprendre a fer servir aquests materials i instruments, pots estudiar un cicle relacionat de FP de Sanitari com la FP en Laboratori Clínic i Biomèdic a Madrid.

Coneix els FP de Sanitat de iFP, al centre d'Innovació de Formació Professional iFP pots trobar una gran varietat de cursos de FP: tens opcions d'estudiar FP a Madrid, estudiar FP a Barcelona o, si ho prefereixes, estudiar una FP Online

Nieves Llevat | iFP
Nieves Llevat
Dpto. Comunicación de iFP