Estudia una FP para acceder a Medicina
Sanidad

FP Medicina: Com puc estudiar per a accedir a aquesta carrera

Accedir a la carrera de Medicina és un objectiu ambiciós que requereix un compromís acadèmic i una preparació prèvia rigorosa. Molts estudiants es pregunten si poden accedir a Medicina des d'una Formació Professional (FP) en lloc de seguir el camí tradicional del batxillerat.

La resposta és que sí, és possible, però cal complir una sèrie de requisits i seguir una estratègia ben planificada. 

Com accedir a Medicina des d'FP?: Requisits

Completar un grau superior en l'àmbit sanitari

Per començar, és important tenir en compte que, per accedir a Medicina des d'una FP en medicina, primer cal completar un grau superior en una àrea relacionada amb la salut. Això inclou opcions com Cures Auxiliars d'Infermeria, Documentació i Administració Sanitàries, o Higiene Bucodental.  

Obtenció de coneixements teòrics i pràctics

Aquests graus proporcionen una base sòlida de coneixements teòrics i pràctics en l'àmbit sanitari, cosa que pot ser molt útil per a la posterior formació en Medicina. 

Superar la prova d'accés a la universitat

Un cop s'ha obtingut el títol de grau superior, el pas següent és superar la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys o per a majors de 45 anys, si és el cas.

Estudiantes de medicina estudian medicina en la biblioteca de su centro de estudios.

Preparació i qualificació

Aquesta prova, que inclou una part general i una específica, avalua els coneixements adquirits durant la formació professional i les aptituds necessàries per a l'estudi universitari. A més, és recomanable obtenir una bona qualificació en el grau superior, ja que el procés d'admissió a Medicina és altament competitiu i es basa en gran part en l'expedient acadèmic. 

Requisits específics per universitat

També cal tenir en compte que cada universitat pot tenir els seus propis requisits d'accés per a estudiants provinents de FP. Algunes institucions podrien exigir altres proves complementàries o tenir en compte altres criteris d'admissió. Per això, és fonamental informar-se bé i planificar el procés d'admissió amb antelació. 

Motivació i perseverança

Finalment, és important destacar que accedir a Medicina des d'una FP requereix un nivell alt de motivació i perseverança. Tot i que aquesta via pot semblar més pràctica o accessible per a alguns, la realitat és que els estudis de Medicina són exigents i requereixen una dedicació completa.  

Compromís amb la formació

Per tant, és essencial estar preparat per afrontar els reptes que suposa aquesta carrera i comprometre's plenament amb la formació acadèmica i professional.

Finalitza el teu FP de Sanitat Completa el teu Cicle Formatiu de Grau Superior en Sanitat amb bona qualificació. La nota mitjana final del teu FP pot ser com a màxim un 10, i serà aquesta la nota base d'accés a la universitat.
Calcula la teva Nota Mitjana La nota mitjana del teu FP serà la base de la teva qualificació d'accés a la universitat.
Realitza l'EBAU (Selectivitat) Si la nota de tall de Medicina és superior a 10, necessitaràs presentar exàmens específics per sumar punts addicionals. A l'EBAU, pots obtenir fins a 14 punts.
Tria Assignatures de l'EBAU Selecciona les assignatures que millor puntuen per a Medicina. Les assignatures que triïs han d'estar ben relacionades amb la carrera de Medicina, ja que no tots els exàmens tenen el mateix pes. Generalment, les assignatures de Biologia, Química i Física són les més recomanades.
Calcula la teva Nota d'Admissió Utilitza la fórmula: NA = NMC + (a X M1) + (b X M2), on NMC és la Nota Mitjana del Cicle, M1 i M2 són les notes més altes en els exàmens específics, i a i b són els criteris de ponderació. Amb aquesta fórmula, pots sumar fins a 4 punts a la teva nota final d'admissió.

Estudia el Grau Mitjà de Cures Auxiliars d'Infermeria!

Matricula't ja!

Cuidados Auxiliares de Enfermería

Millors graus superiors per a accedir a medicina

Per aquells que desitgen accedir a Medicina a través d'una FP, és fonamental escollir un grau superior que proporcioni una formació robusta en l'àmbit sanitari. A continuació, explorem algunes de les millors opcions de grau superior en medicina que poden servir de trampolí cap a la carrera de Medicina. 

Cures Auxiliars d'Infermeria

Formació integral en cures d'infermeria

El grau de Cures auxiliars d'Infermeria a Barcelona és una de les opcions més recomanades per als estudiants que volen accedir a Medicina.

Enfermera con tablet

Competències i habilitats adquirides

Aquest grau, com altres FP de medicina relacionats, ofereix una formació integral en les tasques i les competències pròpies del personal d'infermeria, com ara la cura de pacients, l'assistència sanitària i la gestió de situacions d'emergència.  

Orientació pràctica

Els coneixements adquirits en aquest grau són molt valuosos per a qualsevol persona que vulgui seguir estudis superiors en l'àmbit de la salut. 

Una de les principals avantatges d'aquest grau és la seva orientació pràctica. Els estudiants tenen l'oportunitat de realitzar pràctiques en hospitals i altres centres sanitaris, cosa que els permet adquirir experiència directa i familiaritzar-se amb l'entorn clínic.  

Documentació i Administració Sanitàries

Gestió de la informació clínica

El grau de Documentació i administració sanitàries és una altra opció excel·lent per als qui volen accedir a Medicina des d'una FP de medicina.

La recepción de un hospital donde se gestiona la documentación sanitaria.

Capacitats de gestió de dades

Aquest programa de FP se centra en la gestió de la informació clínica i sanitària, un aspecte fonamental per al bon funcionament dels serveis de salut. Els estudiants aprenen a gestionar dades de pacients, a organitzar arxius mèdics i a utilitzar sistemes d'informació sanitària. 

Aplicació pràctica de les competències

Aquest grau és especialment útil per aquells que vulguin tenir una comprensió profunda de com es gestionen les dades i la informació en el sistema sanitari.  

A més, les habilitats adquirides en aquest grau poden ser molt valuoses per a l'estudi de Medicina, especialment en àrees com la recerca mèdica i la gestió sanitària. La capacitat de gestionar informació de manera eficient és una competència cada cop més valorada en el camp de la salut. 

Higiene Bucodental 

Salut dental com a base per a la medicina

El grau de Higiene bucodental és ideal per a aquells interessats en l'àrea de la salut dental i que volen utilitzar aquest coneixement com a base per accedir a Medicina.  

Dentista con paciente sonriente

Formació especialitzada

Aquest grau proporciona formació especialitzada en la prevenció i el tractament de malalties bucodentals, així com en l'educació per a la salut oral. 

Aplicació de coneixements en medicina

Els estudiants que completen aquest grau tenen una comprensió detallada de les pràctiques de salut bucodental i poden aplicar aquest coneixement en la seva formació mèdica posterior.  

A més, l'experiència pràctica adquirida durant el grau o FP de medicina relacionat és un gran avantatge per a aquells que desitgen entrar en Medicina amb una formació tècnica prèvia. La salut bucodental és una part integral de la salut general, i aquesta formació pot complementar perfectament els estudis mèdics. 

Es pot estudiar medicina sense batxillerat?

Alternatives per accedir a Medicina sense batxillerat

Una de les preguntes més comunes entre els estudiants que desitgen seguir una carrera en Medicina és si es pot accedir a aquesta carrera sense haver cursat el batxillerat.

La resposta és sí, és possible, i una de les vies més eficaces per aconseguir-ho és mitjançant una FP en medicina.

Quins graus superiors et preparen per a Medicina?

Optar per un grau superior en l'àmbit sanitari és una excel·lent alternativa per a aquells que, per diverses raons, no han pogut cursar el batxillerat o prefereixen una formació més pràctica.

Com ja hem comentat, graus com Cures auxiliars d'Infermeria, Documentació i administració sanitàries i Higiene bucodental ofereixen una base sòlida per continuar amb estudis superiors en Medicina.

Avantatges de cursar una FP de l'àmbit sanitari

Aquests programes proporcionen no només els coneixements tècnics necessaris, sinó també una experiència pràctica valuosa que pot facilitar l'adaptació a la universitat.

Requisits per accedir a Medicina sense batxillerat

Per poder accedir a Medicina sense batxillerat, és fonamental complir amb els requisits establerts per les universitats. A més de completar un grau superior, és imprescindible superar la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys o bé demostrar un expedient acadèmic excel·lent.

Com acumular experiència laboral en l'àmbit sanitari abans d'estudiar Medicina

Aquesta alternativa també permet als estudiants adquirir una qualificació professional que els permeti treballar en l'àmbit sanitari mentre continuen els seus estudis.

Médicos experimentados analizan una radiografía

D'aquesta manera, poden acumular experiència laboral i, alhora, continuar avançant en la seva formació acadèmica. Això és especialment útil per a aquells que volen assegurar-se una sortida professional en el camp de la salut abans de comprometre's amb els exigents estudis de Medicina.

En conclusió, la resposta a la pregunta "es pot estudiar medicina sense batxillerat?" és un clar sí, sempre que es compleixin les condicions necessàries i es segueixi una estratègia ben planificada.

La millor FP de medicina és la que et permet poder optar a accedir i serà aquella que millor s'adapti als teus interessos i objectius professionals, proporcionant-te la formació necessària per afrontar amb èxit la carrera de Medicina.

Persona
Jèssica Casulà
Redactora